Een kennismigrant aanvragen hoeft niet ingewikkeld te zijn

Wanneer een bedrijf bij het faciliteren van diens producten of diensten om een bepaalde expertise vraagt, kan het een beroep doen op zogeheten kennismigranten. Dit is iemand die, van buiten de Europese Unie, in Nederland komt werken op basis van zijn of haar gespecialiseerde vaardigheden of vakkennis. Denk aan artsen, hoogleraren of technisch inhoudelijke specialisten. En zoals bij zoveel zaken in Nederland, komt daar het nodige papierwerk bij kijken vooraleer een bedrijf ook echt een kennismigrant in dienst kan nemen. Als een bedrijf goed op de hoogte is van de kennismigrantenregeling die eromheen is opgebouwd, of weet bij wie men hiervoor terecht kan, hoeft dat niet moeilijk en langslepend te zijn. 

Waarom en waarvoor halen bedrijven kennismigranten in huis?

In het Nederlandse bedrijfsleven vinden we veel hightech-industrie. Op veel gebieden zijn we zelfs toonaangevend. Maar dat valt niet volledig aan ons Nederlanders toe te schrijven, want meer en meer schakelen we voor geavanceerde zaken knappe koppen uit bijvoorbeeld Azië of Amerika in. Hieraan zijn tal van voorwaarden verbonden die zijn opgenomen in de kennismigrantenregeling. Deze regeling maakt het voor werkgevers op basis van de gestelde voorwaarden mogelijk om een kennismigrant in dienst te nemen. Maar de regeling ‘versoepelt’ ook de complexiteit, tijdsinvestering en toelatingseisen rondom de procesgang. Daarnaast zijn in de kennismigrantenregeling alle voorwaarden opgenomen, waarvan de belangrijkste zijn:

  • De werkgever is erkend referent bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND)
  • Er wordt voldaan aan het salariscriterium zoals gesteld door de IND
  • De kennismigrant heeft een arbeidsovereenkomst van minimaal 3 maanden
  • De kennismigrant heeft een geldig paspoort.

Is de werkgever wel of geen erkend referent?

Van de hierboven genoemde voorwaarden zal de term ‘erkend referent’ de meeste vraagtekens oproepen. Wat is dat precies? Voor de aanvraag van een verblijfsvergunning voor kennismigranten moet de werkgever door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) erkend zijn als zogeheten referent. Is een organisatie geen erkend referent? Dan is het een optie om door middel van payroll kennismigranten in te zetten. Hiervoor kunnen bedrijven weer terecht bij dienstverleners op het gebied van de verzorging van administratieve backoffice, salarisadministraties en Expat Services. Zij nemen de zorg en verantwoordelijkheid rondom de aanvraag kennismigrant volledig op zich. Inhoudelijk zijn deze bedrijven van alles op de hoogte waardoor werkgevers zich hierin geen slag in de rondte hoeven te werken, naast al hun andere werkzaamheden.

Werf kennismigranten beter door het belastingvoordeel

Dan is er ook nog eens een belastingvoordeel voor deze kennismigranten, de zogeheten 30%-regeling. Onder voorwaarden hoeven deze werknemers uit het buitenland over maximaal 30% van hun loon geen belasting te betalen. Dit maakt het extra aantrekkelijk voor deze werknemers, wat het voor werkgevers weer makkelijker maakt hen te werven. Deze regeling is dan ook in het leven geroepen om bijvoorbeeld extra reiskosten, huisvesting en levensonderhoud voor kennismigranten te compenseren. Het hoeft voor werkgevers dus niet ingewikkeld en langslepend te zijn om kennismigranten in dienst te nemen. Bespaar tijd, stress en dus kosten door ervaren partijen op gebied van deze expat services in dienst te nemen. Laat de aanvraag, regeling, afhandeling en administratie rondom kennismigranten aan hen over en ervaar de voordelen. Zo geniet en profiteert de werkgever het meest van de gespecialiseerde diensten van de kennis uit het buitenland voor zijn diensten en producten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *